Finlir

20130711_105715

 

Idag har jag jobbat hemifrån. Har mycket att läsa nu i förberedande syfte i jobbet, så jag passade på att sitta ute i trädgården. Men det kan lätt bli tradigt att bara läsa, och på lunchen bestämde jag mig för att pilla lite på cykeln. Min kedja har inte mått helt bra efter vintern och våren. Jag har inte haft någon snabblänk på kedjan, så det har varit klurigt att få den rengjord ordentligt.

Idag hade jag en liggandes, och bestämde mig för att installera. Jag tog bort en befintlig kedjelänk efter att ha delat kedjan med en kedjebrytare. Sedan fick kedjan bada i en plastburk full med tändvätska, följt av en avspolning med slangen och sedan insmörjning och avtorkning. Tändvätska är verkligen guld för kedjerengöring, då det dels löser upp skiten och lämnar efter sig en tunn fet hinna. Jämfört rengöringsmedel avfettar den alltså inte på samma vis, men skiten rinner av hur lätt som helst.

När kedjan redan var av så fick kassetten samma behandling. Den drogs av mha en kedjepiska och en kassettavdragare, båda från Biltema. Efter badet drog jag några varv med en trasa mellan kuggkransarna. Det var en hel del sand, gräs och annat som fastnat där.

Även hela bakväxelföraren fick bada i tändvätska. Har inte testat det förut, men det verkar hittills ha gått bra. Var noga med att eftersmörja med lite teflonspray. Efter att ha monterat ihop cykeln igen så gick den finfint, näst intill knäpptyst. Min Carradice-pakethållare låter dock när jag byter tyngdpunkt på sadeln, ett irriterande gnissel jag inte riktigt vet hur jag ska få bort. Hoppas att det försvinner med en väska som tynger ner den.

Bror kom också förbi idag med ett fäste till den styrväska jag använde mig av förra sommaren. Vred ner min extra uppsättning av bromshandtag och fick dit väskfästet utan större problem. Den ska få tjänstgöra under helgen har jag tänkt. Jag får se hur jag väljer att göra sedan när jag fått min aerobar, då båda antagligen inte kommer kunna vara monterade samtidigt.

 

Allt som allt resulterade i en cykel mer väl förberedd för en långresa än innan. Det är också svårt att inte uppskatta en fin ren cykel. Nästa projekt blir till att tejpa på lite ramskydd. Kablar från växlar och bromsar har skavt lite på ramen så att lacken försvunnit. Känns inte helt bra. Läste att många vaxar även sina cyklar för att lättare hålla rent. Det lät smart, får se om det blir till att putsa lite extra. Jag börjar få skumma blickar från grannarna då de ofta ser mig i trädgården med cykeln isärplockad. Idag frågade den ena om det var en ”dålig” cykel jag hade. Jag svarade att det nog var mekanikern som var dålig ;) . Men, jag vill pilla på det mesta och lära mig, så att jag har gjort allt någon gång innan jag behöver göra det ute på landsvägen!

472697_10150824326026326_574420705_o

Planeringen fortsätter

177843_10150889001686326_1701058545_o

Här är förra sommarens ”cockpit”. Ska bli intressant att se hur det ser ut denna gång. Behöver införskaffa mig en ny, gärna lite kompass också.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>